EDIFACT – nov način sodelovanja knjižnic in dobaviteljev gradiva

Elektronska izmenjava poslovnih dokumentov je znana in se uporablja že dolgo, pa tudi standard EDIFACT, ki takšne aktivnosti ureja, obstaja že nekaj časa. Zadnja leta se je ta standard bolj uveljavil tudi v procesih nabave knjižničnega gradiva in tudi v naših knjižnicah so že začeli odkrivati prednosti modernih tehnologij pri izmenjavi poslovnih dokumentov v nabavnih procesih.

Filozofija bibliotekarstva in informacijske znanosti: ali sta bibliotekarstvo in informacijska znanost v filozofiji informacij dokončno pridobila ustrezen teoretični dom?

V filozofiji informacij (Philosophy of Information – PI) sta bibliotekarstvo in informacijska znanost (Library and Information Science – LIS) pridobila ustrezen teoretični okvir. Glavni zagovornik PI je Lucian Floridi. Floridi pokaže, da je v digitalni dobi PI imperativ filozofije same in da je LIS uporabna PI. Obstaja manj stališč proti in več stališč za Floridijevo ugotovitev, da je LIS uporabna PI.

Sreten Ugričić

Rojenje bil leta 1961 v Hercegnovem, od koder se je preselil v Beograd, kjer je diplomiral iz filozofije. Delal je v Beogradu, Prištini in Budimpešti, od leta 2001 pa je upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Konferenca ALA 2006

V okviru letošnjega strokovnega srečanja združenja ameriških knjižnic, ki je bilo v New Orleansu od 22. do 28. junija 2006, sem se najprej udeležila dvodnevne predkonference, ki jo je organizirala sekcija ALCTS (Association for Library Collections and Technical Services).

Konferenca IFLA 2006

Konferenca IFLA 2006 z naslovom Dynamnic Engines for the Knowledge and lnformation Society se je odvijala v Seulu v Južni Koreji, ki ima bogato tradicijo inje visoko tehnološko razvita, kar se je odražalo tudi na konferenci.

Iskanje:

Išči po strokovnih področjih:

Zadnji objavljeni članki: